Co to jest suszony wywar gorzelniany i jakie ma zastosowanie?

Suszony wywar gorzelniany razem z substancjami rozpuszczalnymi to wysuszona pozostałość po fermentacji, np. Kukurydzy lub pszenicy za pomocą wyselekcjonowanych drożdży i enzymów do produkcji etanolu i dwutlenku węgla. Brzmi jak skomplikowana chemia, ale w rezultacie nie jest to skomplikowany proces. Po zakończeniu fermentacji alkohol jest usuwany przez destylację i powstają pozostałe „odpady” po fermentacji. Wśród nich można wyróżnić ziarna wywarów mokrych, skondensowane rozpuszczalne wywary gorzelniane i zmodyfikowane ziarna wywaru mokrego. Te ostanie podaje się przeżuwaczom, natomiast skondensowane rozpuszczalne wywary są łączone z ziarnami wywaru mokrego i w ten sposób powstaje DDGS, który w ostatnim czasie zyskuje na popularności w przemyśle paszowym.

Alternatywne żywienie bydła

Intensywny opas bydła wymaga od hodowców podawania zwierzętom poekstrakcyjnej śruty sojowej. Niestety, jest to produkt dość drogi, więc rolnicy wolą sięgać po poekstrakcyjną śrutę rzepakową lub makuch rzepakowy, aby uzupełnić potrzebne białko. Okazuje się jednak, że suszony wywar gorzelniany, czyli DDGS może być idealną alternatywą dla wspomnianych drogich pasz. Suszony wywar gorzelniany jest o tyle ciekawy, że może być stosowany do skarmiania zarówno opasów, jak i krów mlecznych, ponieważ jest to pasza białkowo – energetyczna, czyli spełniająca wszystkie potrzeby zwierząt na niezbędne składniki odżywcze. Kluczową kwestią jest też to, że aż 55 proc. białka jest trawiona w jelicie cienkim a nie rozkłada się w żwaczu. Każdy hodowca wie jak wielkie ma to znaczenie.

Skład suszonego wywaru gorzelnianego

DDGS zawiera wiele cennych składników, w tym:

  • witaminy z grupy B, A i E,

  • mikroelementy: cynk, mangan, miedź, żelazo i selen,

  • aminokwasy: lizyna, metionina z cystyną, tryptofan i treonina

Jeśli chodzi o skład suszonego wywaru gorzelnianego to jest on bardzo zbliżony do poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, zwłaszcza pod względem ilości białka, a także do drożdży i poekstrakcyjnej śruty sojowej pod względem ilości metioniny, natomiast jeśli chodzi o zawartość treoniny – bardzo przypomina makuch rzepakowy.

Według badań dawki pokarmowe, które są odpowiednio zbilansowane są dobrym komponentem energetyczno – białkowym w paszach treściwych, służących do karmienia cieląt, krów i bydła opasowego. Istnieje także badanie, mówiące o tym, że suszony wywar gorzelniany jest ciekawym zamiennikiem mączki sojowej i kukurydzianej w mieszankach treściwych.

Może Ci się również spodoba